Dijital Sanat ve Yapay Zeka
https://www.youtube.com/okandedeogluiletazegundem kanalında sohbetin tamamını izleyebilirsiniz.
Dijital sanat eserleri oluştururken; Dijital araçlar kullanıyoruz, örneğin kalem ve fırça yerine Wacom grafik tabletl, iPad gibi dijital tablet, ve Photoshopp, procreate vb. Bilgisayar programlarıyla dijital çizim, resim ve eserler oluştururken veya Blender gibi 3 boyutlu programlarda da çok daha farklı 3d ve animasyon yani hareketli eserler üretmek mümkün.
Ancak yapay zekanın da görsel üretmeye başlamasıyla bu sözettiğimiz programlarda içeriklerine yapay zekayı dahi ederek bizlere kusursuz görseller oluşturmada yardımcı olmaktalar. Örneğin Photoshop programına bir komut yazarak istediğiniz bir görseli sayısal olarak üretmenini 2 dk gibi bir sürede sağlayabilirsiniz. İnternet veri tabanını tarayrak bu istenilen görselleri yepyeni bir tarzda ve biçimde oluşturan yapay zeka bir eser olma özelliği olan biricik olma konusunda da fena sayılmaz.
Yapay zeka ile dijital sanat eserleri oluşturmak için , sanat dünyasında yeni dönemi başlattı. Dijital Rönesans dediğimiz bu durum karşısında sanatçıların daha önce mümkün olmayan şeyleri yapmalarına olanak tanındığı bir dönemdir.
İlk olarak yapay zeka algoritmalarını öğrenmektir. Yapay zeka algoritmaları, sanat eserleri oluşturmak için kullanılabilecek birçok farklı teknik sunar. Öğin, derin öğrenme, genetik algoritmalar ve doğal dil işleme gibi teknikler, yapay zeka ile sanat eserleri oluşturmak için kullanılabilir.
İkinci adım, yapay zeka modelini eğitmektir. Yapay zeka modeli, sanat eserleri oluşturmak için kullanılacak verileri öğrenir. Bu veriler, örneğin, resimler, müzikler veya metinler olabilir.apay zeka modeli, bu verileri analiz ederek, sanat eserleri oluşturmak için kullanabileceği kalıpları öğrenir.
Üçüncü adım, dijital olarak çizilmiş veya fotoğrafı çekilen bir karenin Yapay zeka tarafından düzenlenerek ve geliştirilerek daha iyi hale getirilebilir. Bu, eserlerinin kalitesini artırır ve daha ilgi çekici hale getirir.
Yapay zeka ile sanat eserleri oluşturmak, sanat dünyasında yeni bir alan açar ve sanatçıların daha önce mümkün olmayan şeyleri yapmalarına olanak tanır.
Ancak, yapay zeka ile sanat eserleri oluşturmanın da bazı dezavantajlı durumları olduğundan gözetmek isterim;
Örneği n Fikri ve sanat sınai haklar kapsamında henüz kanuni bir yaptırımı olmadığı için, bu sayısal ortamda tasarlanmış görsellerin henüz sanat eseri olup olmadığı konusu netleşmedi.
Ek olarak sanat bir duygu ve düşüncenini sanatçıdaki dışavurumudur diye özetlersek, yapay zeka tarafından oluşturulan sanat eserleri, insan yapımı sanat eserleri kadar duygu taşımamakta.
Gelelim NFT eser nedir? Konusuna Nitelikli fikri tabu olarak türkçeye çevrilen NFT açılımı non fungble token dır. Dijital varlık borsasında aralanamayan tek parça olarak satılabilen bir dijital ürün için kullanılan token yani dijital para karşılığı üretilen sayısal yani dijital eserlerdir.
Open sea rareable gibi platformlarda dijital varlık borsasında alıcı ve satıcı kitlesi bulan bu görseller yani dijtail ederler olan NFT ler çok çeşitlidir. Sadece görsel olarak değildir burda ses, video, animasyon, görseller, fotoğraflar ve daha pek çok mecrada kullanılan örneğin bir tweet bile Nft eser olarak biricik hale getirilip satılabiliyor.
Sonu.ç olarak anlatmak sildiğini birşeyler varsa ve bunu dijital ortamda yapmak istiyorsanız, dijital sanatınızı geliştirmek ve yenilikçi olmak için sürekli olarak denemek gerekiyor, yeni çıkan yapay zeka app lerini veya web sitelerini inceleyebilir çeşitli denemeler yaparak estetik açıdan güzel, dengeli ve duygularınızı da ekleyerek kodlayacağınız dijital eserler meydana getirebilirsiniz.
Dijital çağda sanat yapmak, sürekli olarak gelişen bir alan olduğundan, sanatınızı geliştirmek ve yenilikçi olmak önemli. Yeni teknolojileri takip etmek, yeni araçlar öğrenmek ve farklı tarzlar denemek, sanatınızı geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?...
videmy: http://www.videmy.com
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/OzgeMardi