Özge Mardi
3 min readMay 12, 2021

Grafik Tablet Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Merhaba dijital illüstasyon çizerken farklı grafik tabletler kullanıyorum. Ekranlı ve ya ekransız modeller var. Takipçilerim tarafından “Grafik tablet alırken nelere dikkat etmeliyim?” sorusu da oldukça sık gelen bir soru, bu yazımda çalışmalarınızda işinize yarayacak en iyi grafik tableti almanız için bildiklerimi paylaşacağım.

Wacom Cintiq

Her şey hızla dijitalleşirken, sanatsal alışkanlıkların aynı kalması düşünülemezdi, değil mi? Günümüzde grafikten mimarlığa, karikatürden çeşitli mühendislik dallarına kadar birçok alanda yapılan çizimler, dijital ortamlara taşındı. Dijital çizim yapmak için sanatsal yeteneğin yanı sıra bu alanda kullanılan programlara da hâkim olmak gerekiyor. Piksel tabanlı ya da vektörel çizim programlarını öğrenmek için ilgili kurslara gidebilir ya da İnternet’teki eğitim videolarını izleyebilirsiniz. Dijital çizim işini hakkıyla yapmak niyetindeyseniz, mouse ve klavye, bir noktadan sonra yeterli gelmeyebilir. İşte tam da bu noktada grafik tabletler devreye giriyor.

Dijital illüstrasyon çizerken fareye kullandığımız günleri hatırlıyorum da paintte çizim yapar gibi ton değerlerini vermek oldukça zordu. İlk grafik tabletimi aldığımda inanılmaz bir hisle karakalem çizimden gelen içgüdüyle hemen adapte oldum ve hızla kullanmaya başlamıştım. Çünkü karakalem ve farklı tekniklerde çizim ve illüstrasyon yapmayı sevdiğim için, dijital ortamda aynı hislerle çizim yapmak çok keyifli gelmişti.

Şimdi grafik tablet alırken dikkat edilmesi gereken püf noktalardan sözedelim.

Bütçeniz ne olursa olsun dijital illüstrasyon, fotoğraf düzenlemeleri ve tasarım yapıyorsanız kullanımı kolay bir grafik tabletle başlamak önemli. Aslında grafik tablet bir araçtır, size güzel çizim ve tasarım yaptırmaz. Bunu bilerek grafik tablet kullanmaya başlamak önemlidir.

Ben çizemiyorum grafik tablet alırsam çizerim gibi bir hevesle grafik tablet alınmaz.

Çünkü grafik tabletin görevi kalemle olan ilişkinin aynısı ekrana yansıtabilmek. Yani daha önce kalemle farklı eskiz tutuşlarında tutarak kağıda çizim yapmadıysanız grafik tablet kullanmanız biraz zor bir süreç olacak ve zaman alır. Kaleme uyguladığın basıncı burada aynen uygulamalısın. Aradaki fark plastik bir kalemle plastik bir zemine aynı basıncı uygulamak.

Grafik Tablet Boyutları

İlk önce tabletin ölçüsü yani boyutların belirlemek gerekir. Bu açıdan büyük grafik tablet boyutları daha iyi anlamına gelmez. Tasarımcı ve illüstratör isen veya bu yolda çalışmalara yeni başladıysan çok küçük boyutlu bir grafik tablet işinize yaramaz.

Çünkü çizim alanı büyüdükçe kolunuzu daha fazla hareket ettirmeniz gerekir ve alan büyüdükçe fiyatta artar. Küçük boyutlu grafik tabletler ise daha az kol hareketi anlamına gelmektedir. Bu açıdan dikkat etmeniz gereken; tabletin çizilebilir alan ölçüsüdür. Bu ölçünün A4 boyutlarında olması en ideal ölçüdür.

Grafik Tablet Arayüzü

Grafik tabletler; Üzerine görerek çizdiğiniz ve üzerinde görüntü olmadan çizdiğiniz olmak üzere 2 farklı yüzeye sahiptir. Hangisi çizim yapmamızı kolaylaştırır? ekranlı olan mı? ekransız olan mı? diye sorarsanız, ekranlı olan çok daha iyidir ancak biraz pahalı olduğu için bütçenize uygun olmayabilir.

Ayrıca grafik tabletin bilgisayara kablolu ve kablosuz olarak bağlanabilir. kablosuz olanları tercih edebilirsin.

Kalem

Tabletin hareket halindeki en önemli parçası olan Kalemler genelde baterilidir. Kalemin üstünde farklı bölümlerde düğmeler olur. Bu düğmelerle çizim sırasında farklı komutlar uygulanır. Ayrıca arkasında dijital silgi de bulunabilir. Bunlar çalışma ortamını kişiselleştirme açısından işimizi kolaylaştırır.

Wacom Intuos4 Classic Pen

Kalem Basıncı: Bazı ürünler 512 basınç seviyesine sahipken, bazılarında bu değer 2048'e kadar yükselir. Bu ne demek? diye soruyorsan, (basınç seviyesi = duyarlılık) çizim alanının değil kalemin özelliğidir. Özellikle sıkça karşılaştığımız “raporlama hızı”, kalemi tablete değdirmenizle ekrana ilettiği süre arasında geçen zaman dilimidir. Bu hız ne kadar yüksek olursa, o kadar rahat çalışırsın.

Kalemle ilgili bilmeniz gereken en önemli nokta; kalemin sürtünmesinden dolayı kalem ucunun erimesi. Bu nedenle tableti satın aldığınızda içinden çıkan yedek uçları kaybetmeyin.

Günümüzde şu anda her bütçeye uygun bir grafik tablet var.

Sonuç olarak;

Grafik Tablet alırken Nelere Dikkat etmeliyim? diyorsanız.

1- Ölçüler. İlk karar vereceğiniz nokta. Çizim yüzeyi en az A4 boyutunda olsun.

2- Arayüz. Arayüz tabletinizin bilgisayara nasıl bağlantısıdır.

3-Kalem. Tabletinizin hareket halindeki en önemli parçası ise Kalemi, kalemin ucu çabuk eridiği için yedek uç almayı unutmayın!

4- Hassaslık. Hassaslık tablet yüzeyinin kalem basıncına verdiği cevap olarak nitelendirebiliriz.

5- ve son olarak Fiyat?

Bu 5 noktaya dikkat ederek seviyenize uygun olan bir grafik tabletle başlamanızı öneririm.

Eğer yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

No responses yet