İleri dönüştürmek
Günümüzde hızlı tüketim alışkanlıkları tasarımcıların da sürdürülebilir ürünler için fikir ve tasarım üretimine zorlamakta.
Tasarımcıların zihninde bir ampul yaktıracağını düşündüğüm bu videoda tasarlamanın ilk adımı olan fikir bulma aşamasından başlayarak tasarlayacağınız ürünlerde ileri dönüştürmenin gücünü anlatacağım.
Tam da şu anda yetenekli bir tasarımcı için İleri dönüştürülmüş bir ürün ortaya tasarlamak, dünyaya verdiğimiz tüm olumsuz etkileri en aza indirgemek ve karbon ayak izini azaltmak için tasarım yapmak? her zamankinden çok daha önemli.
Bu yüzden ürünlere/tasarımlara ikinci bir yaşam şansı veren ileri dönüşüm (upcycle), yani aynı zamanda sürdürülebilirlik dünyasında giderek daha önemli hale geldi.
İleri dönüşüm nasıl gerçekleşebilir diye soruyorsanız?
, tasarlanan ürünlerin kullanımı bittikten sonra çöpe atılmadan hemen önce başka bir amaçla kullanılması için tasarımcının daha en baştan bunu fikir aşamasındayken doğurmasıyla gerçekleşebilir.
Aynı zamanda bir şeyi orijinal nesnenin değerini artıracak şekilde ileri dönüştürmek veya yeniden kullanmak anlamına gelir.
En temelde “İleri dönüşüm” eski veya istenmeyen ürünleri farklı bir amaca hizmet edecek şekilde yeni ve kullanışlı öğelere dönüştürmek ise daha en başta tasarlanırken o ürünü ileri dönüştürebilirsek, ambalajı olan her ürün atık olmaktan çıkarabiliriz.
Size şimdi birkaç ileri dönüşüm örneği göstereceğim, bu tasarımlarla ileri dönüşümü çok daha iyi anlayacaksınız
Örneğin, Coca-Cola, tüketicilerini ileri dönüşüme teşvik ettiği 2nd life / ikinci hayat projesi kapsamında, plastik içecek şişelerinin çeşitli amaçlarla yeniden kullanılmasını sağlamak için birçok farklı kapak üretmiştir. Bu örnekte, ambalajın malzemesi olan pet şişe pet şişe temizlendikten sonra ileri dönüşebilir, farklı kapaklar ile birden fazla kez de kullanılabilir.
Muhteşem bir yerli dönüşüm örneği de Samsung firmasından;
Firmanın bu ürününe ait ambalajın ileri dönüşüm ürünü olması için yaptığı küçük bir gösterge; Samsung Televizyonlarının standart karton ambalajlarının üzerinde bir karekod yerleştirerek müşterilerinin bu ambalajı atmadan tekrar kullanabilmeleri ni sağlamıştır. Kerekod ile bu karton ambalajı sehpa, dergilik, evcil hayvan evi gibi çeşitli işlevsel ürünlere ileri dönüştürmeleri için videolar yardımıyla yönlendirme yapılmıştır. İşte tam olarak bahsettiğim ileri dönüşüm örneği budur.
Ürün tükendikten ya da çıkartıldıktan sonra ambalaj amacının dışında kullanılabillir ise bu ambalaj, sürdürülebilir bir çözüm sunarken, aynı zamanda markaya değer katar.
Tüm bu sözettiklerimize ek olarak bir ürüne ait işlevi olan bir nesnenin ürün tüketildikten hemen sonra işlevini yitirerek atığa dönüşmesini engellemek için Algida MAX dondurma çubukları örneğini vermek istiyorum;
Bir dondurma çubuğu sadece bir dondurma çubuğu değildir! Haydi sen de ailecek bu dönüşüm yolculuğuna katıl, dondurma çubuklarını topla, dönüştür, paylaş ve herkese ilham ol! şeklindeki açıklaması ve dondurma çubuklarından leri dönüştürülerek ikinci kez yaşama imkanı verilen ahşap çubuklar. Hedef kitlesi olan çocuklara hem çevre bilinci kazandırmak hem de onların içindeki santaçıyı/tasarımcıyı ortaya koymalarını sağlayan harika bir ileri dönüşüm PR çalışması.
Malzemeye bağlı olarak ileri dönüştürmenin pek çok yolu vardır. Ancak burada önemli olan tasarımcının bu ambalajı tasarlarken daha ilk aşama olan fikir aşamasındayken en iyi çözümü bulmak için çabasıdır.
İşte ileri dönüşüm örneklerini gördünüz, bundan sonra fikir üretme aşamasından itibaren ileri dönüştürmek için en muhteşem fikri bulacağınıza eminim.
Bu makaleye ait videoya youtube kanalımdan buradan izleyebilirsiniz
Yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?...
videmy: http://www.videmy.com
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/OzgeMardi