Kapak Tasarımının Etkileyici Olması Kitabı Sattırır mı?
Siz hiç kapağına bakarak bir kitabı satın aldınız mı? Ya da aklınızda kalan ve hiç çıkmayan, çarpıcı bir kitap kapağı var mı?
Benim aklımda kalan Elif Şafak AŞK romanı, bu kitabı hiç unutmuyorum. Biraz işimle ilgili olarak ve teknik açıdan baktığımda kullanılan pembe pantone renk sebebiyle unutamıyorum. Baskı tekniklerini zorlayan bir tasarım ve renk bir o kadar da kitap rafında en dikkat çeken kitaptır. Binlerce kitap arasında bu kitabı hemen görmek ve bulmak mümkündür.
Gelelim bu kitapların kapakları nasıl tasarlanıyor? Tasarımcı kitabı okuyor mu? yoksa ondan istenileni mi? tasarlıyor? Yayınevinin istekleri ayrı, yazarın istekleri ayrı , editörün istekleri ayrı, satış ve pazarlama olarak reklam ajansının istekleri ayrı. Aslında kitap kapağı tasarlamayı, teknik olarak anlatmak işin kolay yanı. Bu bağlamda kitap kapağı tasarımı işi bütünleşik bir konu. İzleyici olarak nihayi sonucu görene kadar bakın biz tasarımcılar neler yapıyoruz.
- Kitabı baştan sona okuyor, yazar ile ana tema üzerine konuşuyoruz.
- Görsel Kompozisyon öğelerini bu ana tema üzerinden belirliyoruz;
Kapak tasarımında kullanılan görsel öğelerin, metinlerin ve diğer görsel elemanların düzenlenmesinde estetik ve ilgi çekici, özgün bir kompozisyon anlayışıyla kurgulanır. Kapak tıklım tıklım doldurulmadan sade olabilecek şekilde olabilecek en az görsel öğe ile tasarıma başlanır.
- Renk (Pembe)
- Yazı Karakteri (Tırnaklı ? Tırnaksız? )
- Görsel olarak ( Fotoğraf mı ? İllüstrasyon mu? Foto-manipülasyon mu?) içeriği daha iyi anlatır. Karar veriyoruz. Gerekirse kitabın anlatım üslubuna uygun bir illüstratör ile çalışarak kitap kapağı için özgün bir görsel hazırlatabiliyoruz. veya illüstrasyon yeteneği varsa tasarımcının kendisi de bu illüstrasyonu çizebilir.
3. Ön, arka kapak ve sırt kısmının uyumu
Kapağın ön, arka, ve sırt kısmının birlikte bir bütünlük içinde, birbirleriyle ilişkili ve tutarlı olarak düzenlenmesi.
Ayrıca bazı görsel ve yayın kuralları bulunur, bunlardan biri, sırt yazısının yukarıdan aşağıya doğru yazılması gibi, tasarımcı bu kuralları bilir, bilmese de birkaç kitap kapağı incelese iyi olur.
Kitabın kapak ve sırtında yayın evi logosu, yazar ve kitap adı yazılmış olması. İç kapakta ise kapak bilgileri dışında kapak, sayfa tasarımcısı ve resimleyenin yani tasarımcının adlarının bulunması gibi alışkanlık ve kitap hakkında doğrudan bilgiyi veren bilgilerdir.
Bazen yayınevinin isteği üzerine kitaplar plastik bir koruyucu içinde içeriği açılmadan raflara konabilir. Bu açıdan kitap kapağı üzerindeki bilgiler ve kitap kapak arkasındaki özet kısmı okur için çok önemlidir. Arka kapakta içerik ile iligli detaylandırılmış bir ymetin veya maddelendirme olabilir.
Ayrıca kitap 3 boyutlu bir üründür, ambalaj
4. Görsel bütünlüğün sayfa düzeni ile ilişkili olması
Bazen kitap içeriği farklı bir tasarımcı tarafından tasarlanabilir. veya içerik ve kapak aynı tasarımcı tarafından tasarlanabilir. Bu iki durumda da Tasarımının içerik ve sayfa tasarımı ile biçem anlayışı bakımından tutarlı olması önemli bir detaydır.
Şimdi gelelim Dikkat çeken bir kitap kapağı nasıl olmalıdır? Sorusuna ve cevabına
ABC olarak maddelendiriyorum;
- Akılda kalan, aklı meşgul eden
- Boşluklar etkili kullanılmalı
- Çarpıcı ve Özgün
- Düşündüren
- Estetik
- Farklı bir bakış sunmalı ve çeken
- Görsel öğeler vurgulayıcı ve çarpıcı
- Hayal gücünü tetikleterek içerik hakkında merak uyandıran
- İçeriğine gönderme yapan
- Kitabın içinin iyi bir göstergesi olmalı. Ama bunu çarpıcı bir şekilde gösteren
- Layout kullanılarak tasarlanmalı
- Metinler özenle seçilmeli
- Neresinde ne olacağı iyi planlanmalı
- Okunaklı olmalı
- Özgün, ilgi çekici ve farklı olmalı
- Pencere açmalı
- Renklerin psikolojik anlamları kullanılan
- Sade olmalı
- Tam olmalı, Kitabın adı, yazarın adı, yayın evinin logosu…
- Ulaşılabilir olmalı
- Vurgu öğesi tasarım yüzeyinde tam olarak kullanılmalı, bir görsel öğe vurgulanmalı.
- Yazarın anlattıklarını görselleştiren
- Zihinde kalmalı
Kitap kapağı tasarımı konusunda daha fazla sorusu olan varsa; videmy.com eğitimlerime bekliyorum.
Eğer yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?...
videmy: http://www.videmy.com
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/OzgeMardi