Portfolyo Hazırlarken Planlı Olun

Portfolyo; Görsel sanatlar ve tasarım alanlarında tasarımcı ve tasarımcı adaylarının görsel yeteneklerini, becerilerini belli bir gelişim gösteren çalışmaları planlı bir şekilde sunmasıdır.

Özge Mardi

--

Bu açıdan porfolyo içerisindeki projelerin özgün ve bireye özel olması gerekir, derslerde yapılan ödevlerin yer alması uygun olmaz. Portfolyo hazırlığı tasarımcı veya tasarımcı adayının bireysel çabasını, başarılarını ve ilerlemesini ortaya koyduğu bir çalışmadır.

Ne yazık ki lisenin, üniversitenin son sınıfı portfolyo hazırlamak için doğru bir zaman değil. Bu bağlamda okulun ilk yıllarından itibaren portfolyo eğitimi tasarımcı adaylarına ek olarak verilmeli ki eğitimini tamamlayan tasarımcı adayının elinde gelişiminin gösteren bir çalışma olsun.

Portfolyo Ne İşe Yarar?

Üniversite lisans veya Yüksek Lisans Başvurularında, iş başvurularında, akademisyenlik başvurularında, sergi proje başvurularında kullanılabilir. Bu açıdan portfolyoya eklenecek ve çıkarılacak ekstra projelerin de olması işi kolaylaştırır. Kısacası portfolyonun içeriği başvuru yapılan duruma göre değişebilir.

Buna ek olarark Freelance çalışmak isteyenlerin müşterilerine gösterebileceği bir portfolyo ya ihtiyacınız var. Bu açıdan bir an önce portfolyo hazırlamaya başlamak gerekir.

Portfolyo Nasıl Oluşturulur?

Basılı kitap veya katalog şeklinde hazırlayabileceğin portfolyonun yanı sıra behance.net gibi dünyanın en büyük portfolyo platformunda da bir sayfanız olmalı. Çünkü yaptığın çalışmalara referans olacak her an elinin altında bulunan bir portfolyon olması önemli.

Adobe CC üyeliğin varsa Adobe Portfolyo ile de profesyonel dijital bir portfolyo hazırlaman birkaç dakikadanı alır.

Aynı zamanda güncelleme yapmak için de uygun zemini hazırlamıştır. Portfolyonuza kapak ve CV ekleyebilirsiniz. Hakkınızda birkaç cümlelik bilgilendirme yazısı ya da özgeçmiş yazısı de olabilir.

Yaptığınız çalışmaların çıktısını aldıktan sonra şeffaf dosyalar içerisine yerleştirip dosyalayarak portfolyonu oluşturabilirsin.

Portfolyo elektronik ortamda, .PDF uzantılı olarak olarak kabul edilir. Taşınabilir dosya formatı anlamına gelen .pdf uzantulu dosyalar içerisinde salt görsel değil hareketli videolarr ve 3 boyutlu projeler de eklenebilir. Bu açıdan sayfa mizanpajını Adobe Indesign programında yapmak gerekir.

Ayrıca blog yazmak, internet sitesi kurmak veya bu internet ortamında yapılan çalışmaları sergilemek de portfolyo sayılır.

Portfolyo Hazırlarken Dikkat Etmen Gerekenler

  1. Portfolyon Seni Anlatmalı

Genel olarak porfolyon yaşantından doneler taşımalı, sevdiğin renkler rahat bir insansanız o şekilde davranın. Tutarlı davranmanız, seçtiğiniz kariyer yolunda sizi doğrulara yöneltecektir.

Sade, kullanımı kolay ve tamamen peojelerinin ön plana çıkaran bir çalışma olmalı. Portfolyo tasarımı yaparken, yüzlerce portfolyo görmüş birini nasıl etkileyebilirim? sorusuyla başlayın. Kim olduğunu ve nasıl işler yaptığını kolayca ortaya koyan bir çalışma olsun.

Bu açıdan konsept olarak kullandığın renkler, sembolleri ve sayfa numaraları, seçtiğin font senin karakterini yansıtmalı.

2. Çarpıcı Bir Hakkın(m)da Sayfası Hazırla

Hakkımda sayfası portfolyoya kreatif bir giriş yapılmasını sağlar. Akılda kalıcı ve unutulmaz bir şeyler yapmaya, bunu yaparken de kendin en iyi şekilde tanıtmaya özen göster. Bu sayfada kreatif bir çalışma yaparken yüksek çözünürlükte açıkça yüzünüzünde görüldüğü bir fotoğrafa yer verin.

Ad ve soyad açıkça yazsın, temel yetenekler ve iletişim bilgileri de bu sayfanın olmazsa olmazları arasında.

3. En İyi Tasarımlarına Yer Ver

Tüm çalışmalarınızı porftolyoda sergilemek neden doğru olmaz? İçerikte en iyi olan ve baştan sonra tüm iş sürecini gösterebileceğin çalışmalara yer vermen gerekir.

Bu nedenle, hangi çalışmanızı ekleyeceğinize dair kendinize karşı acımasız davranın. En iyi 3–7 arasında tasarımına portfolyoda yer verebilirsin. Daha fazlası inceleyecek kişiyi sıkabilir, azı ise sizi deneyimsiz bir aday gibi gösterebilir.

4. Her Tasarımın Açıklama Bölümü Olsun

Portfolyonuzu inceleyen kişiler, içerikteki tasarımların hangi amaçla yapıldığı ve hangi sorunu çözmeye çalıştığını anlamak isterler. Sadece görselleri ekleyip hiç bir açıklama yazmassan, ne yapmaya çalıştığınızı anlayamayacakları için bir fikir sahibi olamaz sonuç olarak da başarılı olup olmadığınızı da değerlendiremezler.

En fazla 200 kelimelik bir açıklama bölümünde, mutlaka projenin çıkış noktasını ve tamamlanmasıyla ilgili hikayeleştirilmiş detaylara yer verin.

5. Tasarım Sürecini Detaylandır

Bol eskiz, bol bol saçmalama, ilk akla gelenin hemen tasarıma aktarılmaması, deneme yanılma evreleri, mükemmel bir işin arkasında 20 deneme varsa, 19 deneme çöptür, ama bu evreler istenirse portfolyoda projenin eskiz bölümünde yer erilebilir.

Eskizler ve projenin yapımı sırasındaki fotoğrafları da portfolyona ekleyebilirsen böylece iş sürecini de gösterebilirisin. Böylece iş süreci kısmında yetkin olduğunuda anlatmış olursun.

6. Başvurduğun Pozisyonla İlgili Tasarımları Ekleyin

Portfolyona eklediğin tasarım ve projelerle başvurduğun işte ne kadar iyi olduğunu göstermek yeterli olmayabilir, ileride yapabileceklerin ile ilgili de ipuçları vermen gerekir.

Bu bağlamda yıl olarak en fazla 3–4 yıl önceki projelerini eklemeli, daha çok gelecekte çalışmak istediğin alana yönelik projelere yervermelsin. Örneğin 3D alanında kendini geliştirmek istiyorsan ve şu anda elinde bir çalışma yoksa projenin detaylar kısmında bu konu ile iligli açıklamalar yazbilirsin.

7. Ekip Çalışması İle Yapılan Projelere Yer Ver

Büyük tasarım projelerinde genelde ekip olarak çalışırız, portfolyonda böyle bir projeye yer vereceksen, kendi sorumluluğun ve projede aldığın rolü detaylı şekilde açıklamaya da özen göster.

8. Portfolyonuzu Ortama Uygun Hazırla

Basılı medyaya yönelik çalışmalar yapıyorsan, mutlaka fiziksel basılı bir portfolyo olmalıdır. Projeler, baskı alınıp dosyalanarak portfolyo olarak hazır hale getirilmeli.

UX, dijital veya 3D ile ilgi tasarım projeleri üzerine çalışıyorsan portfolyonu dijital ortamda hazırlamalısın.

Her iki durumda da dijital portfolyonuzun olması şarttır. Behance.net , Carbonmade, Squarespace gibi platformlarda tasarımlarını yayınlamak kolay olduğu gibi bir anda milyonlarca kişiye çalışmalarını sunmuş olursun. Proje açıklamalarınız ingilizce olmalı.

9. Başvuru Aşaması

Portfolyonuzu kimin inceleyeceği çok önemli, sanat yönetmeni, insan kaynakları uzmanı, müşteri, akademisyenler veya herhangi biri tarafından portfolyonuz incelenebilir. Bu açıdan pğortfolyonuzu herkesin anlayabileceği bir dilde oluşturmanız yararınızadır.

5 ücretsiz online portfolyo hazırlama web sitesi

  1. Behance.net
  2. Adobe Portfolio
  3. Coroflot
  4. Cargo
  5. Crevado

Tüm bunlara ek olarak Portfolyo Atölyesi.com sitemden portfolyo içeriği ve portfolyo konusunda destek alabilirsin.

--

--

No responses yet