Tasarım Odaklı Düşünme
İlerleyen teknoloji ve dijitalleşmeye ayak uydurmakta zorlanan insanın yani tüketicinin ihtiyaçlarını karşılayan tasarımlara tarihte hiç olmadığı kadar çok ihtiyaç duyulduğu bir dönemdeyiz.
Tasarım sadece görünümle ilgili bir kavram değildir. Ancak biz burda tasarım odaklı düşünceden bahsedeceğimiz için tasarım kısmına daha fazla değineceğiz.
Hem fiil hem isim olarak kullanılan “tasarlamak” yeni bir ürün ya da obje için plan yaratma ve geliştirme sürecidir. Tasarım odaklı düşünmede bu bağlamda ortaya çıkan sürecin bakış açısını değiştirerek büyük resmi görmemizi sağlar.
İnsan üretimi olan her şey bir tasarımdır. Ancak problemi çözen tasarım, ihtiyacı karşılar ve çoğu zaman farkedilmez.
Problem çözebilen iyi tasarım birden çok disiplini barındıran bir süreçtir. Yani sadece grafik tasarımcıyım, endüstriyel tasarımcıyım, moda tasarımcıyım tek bir açıdan bakarak çözüm getirebilirim dönemi artık bitti. Pek çok disiplinde kendini yetiştiren ve tasarım odaklı düşünen tasarımcı adaylarına ihtiyacımız var. Bu açıdan kendini çok yönlü yetiştirmiş tasarımcılar gelecekte varolacak tasarımlar geliştireceklerdir. Özellikle sanat tarihi, teknoloji tarihi, sosyoloji, psikoloji ve genel kültür konusunda kendini geçmişten günümüze güncelleyebilen tasarım odaklı düşünebilen tasarımcıların yetişmesi konusunda mentorların ortaya çıkmasını bekliyoruz.
Peki tasarım odaklı düşünme nedir? Kocaman bir SORU İŞARETİ ?
Başarılı tasarımın en önemli özelliği gerçek problemin ne olduğunu belirlemekle başlar. Bu da doğru bir brief almak, ihtiyaçların doğru belirlenmesi ve yapılan analizlerle birlikte problemin belirlenmesiyle başlayan süreci kapsar. Bu soru işaretini çözen tasarım fikri ve uygulaması doğru sonuca görütür. Ürünü ve hizmeti sattırır.
Diğer bir yandan ürün veya hizmetin viral olarak duyulması ve satın alınması, tavsiye edilebilir duruma gelmesi de probleme karşı iyi bir tasarım sunduğunuzu da gösterir.
Tasarım; Problem süreci ile başlayan araştırma, tasarım ve uygulama olarak sürekli devam eden bir süreçtir. Bu döngü içerisinde farklı yaklaşımlara odaklanacak tasarımcılara ihtiyaç vardır.
Pek çok firmada tasarım departmanları kurup ve geliştirilmesi üzerine çalışırken, pek çok firma da tasarımın ne olduğunu bilmeden ve bütçe ayıramamaktan mağdurken, gelecekte yer alamayacaklarından bir haber durumdalar.
Tasarım odaklı düşünme konusunda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı aşağıya bekliyorum. Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.
instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?hl=tr
youtube: https://www.youtube.com/channel/UC7sxCKsUiGfM0asG1rMjH9Q