Tasarımcılar neden kitap okumalı?
Diğer tüm alanlarda oluduğu gibi tasarım alanlarında internet kaynakları oldukça fazla olsa da kitaplar tasarımcılara çok şey katar.
Okuduğum kitapların yer aldığı kütüphanelerin ayırdığı alanlardan oluşan atölyemde oturmuş çalışırken, tasarım öğrencilerimin neden hiç kitap okumadığını düşünürüm.
İşimizin görsel olması nedeniyle her bilgiye interneten ulaşan tasarımcı ve tasarımcı adaylarının kısır döngü içerisinde olmaları beni her zaman derinden etkilemiştir. Oy sa biz analog dönemi gören tasarımcılar olarak internetin olmadığı bir dönemde eğitim aldık. Bulduğum her boş ve vakti ve ders aralarını kütüphanede geçirdiğimi htırlarım. Yabancı kaynaklara anca kütüphaneden erişebiliyorduk.
Neyse ki şanslıyım, Dokuz Eylül Üniversitesi GSF nin hatra sayılır bir kütüphanesi var. Ayrıca tezlerin ve dergi gibi kaynakların da yeraldığı bu kütüphaneden geçti eğitim hayatım. 4 yıl lisans + 4 yıl Yüksek Lisans derken + 3 yıl Lise yi de eklersek hiç internet görmeden geçirilmiş 11 yıl. Peki ne yaparak yetiştirdik o dönemde kendimizi?
Tabi kitap okuyarak ve kitaplardaki eserleri inceleyip, görerek ve görsel hafızamıza kazıyarak. Bundan dolayıdır ki şimdi bana bir eser/tasarım gösterseniz hangi döneme ait olduğunu, dünyanın neresinde hangi akımdan etkilenerek yapıldığını ve muhtemelen sanatçısını söyleyebilirim.
Peki nerden başlayım dağ deniz gibi kitap var diyorsan.
Önce Sanat Tarihi kitaplarıyla başlamalısın!
Sadece batı sanatını okumak, Rönesansı ve Dada yı bilmek işine yarar sanıyorsan yanılıyorsun. Türk ve İslam sanatını bilmeden bu işlere başladıysan yol yakınken hemen okumaya başlamalısın.
Rönesans, Barok, 19.Yüzyıl, Modernizm ve Post-Modernizm ana başlıklarının altında Hümanizm, Duygusalcılık, Romantizm, Sembolizm, Kübizm ve Minimalizm’den Yeni Dışavurumculuğa 56 akımın özenle incelendiği her akıma ayrılan iki sayfada söz konusu akımla ilgili giriş bilgisi, başlıca sanatçılar ve önemli yapıtları, anahtar sözcük listesi, gezilmesi önerilen müzelerin listesinin yeraldığı İzm’ler kitabını tavsiye ederim.
Buna ek olarak Türk Sanat’ını detaylarıyla öğrenmek için Prof Dr. Oktay Aslanapa’nın kitabına gözatın derim.
Sonra Sanat Felsefesi kitaplarıyla devam etmelisin!
Estetik nedir? Sanat Eseri nedir? Güzellik nedir?
Algı ve duygularımız aracılığı ile deneyimlememizin doğasına ilişkin felsefe dalı estetiktir. Estetik; felsefi, sanatsal ve edebi uygulamaları ile Romantik dönemin hemen başında el üstünde tutulur hale geldi. O zamanlar farkına varılan şey estetiğin şimdi ile olan ilişkisiydi.
Estetik sanat ve tasarın başladığı noktadır. Sanat felsefesi bilmeyen bir tasarımcı olmak biraz zor bu devirde. Nereye gittiğini bilmeden ilerlersin.
Tipografi ile ilgili Kitaplar
Tipografi tarihini, tipografi kurallarını bilmeden ve özümsemeden ne yaparsan yap, tasarımında okunaklılık ve algı problemlerini çözemezsin.
Modern tipografi, Yeni Tipografi ve öncü sanatçıları bilmeden klavyenin ucundaki bir harfe basarak olmaz bu işler.
Paul Harris’in Grafik Tasarımda TİPOGRAFİ kitabıyla başlayabilirsin;
Kitabın içeriği dört başlık altında toplanmıştır:
Birinci kısım; “Bir Disiplin Olarak Grafik Tasarım” kısmı yer alır. Bu kısımda grafik tasarımının ne olduğuna ilişkin açıklamalar bulunur.
İkinci kısım; “Etkiler ve Yaratıcı Unsurlar” kısmında toplumsal disiplinlerle grafik tasarım olgusu ilişkilendirilir ve değerlendirilir. Grafik tasarımının sanat mi yoksa zanaat mi olduğu tartışılır.Üçüncü kısım; “Grafik Tasarım Süreci” başlığı altında grafik tasarımının seyri anlatılır. Proje tasarlama süreci açıklanır.
Dördüncü kısım; “Mesajı İletmek” kısmında hazırlanan projenin sonlandırılması ve bu sonlandırma esnasında tasarımcının dikkat etmesi gerektiği noktalar anlatılır.
Ama asıl önerim Prof. Dr. Namık Kemal Sarıkavak hocamızın TİPOGRAFİNİN TEMELLERİ kitap serisi
Günümüzde hızla değişen teknoloji ile birlikte görüntüleme ve baskı teknolojileri alanındaki hızlı gelişmeler görsel iletişim ve grafik tasarım alanına da yansımış, tipografinin geleneksel, klasik ve modern ilkelerini değiştirmiştir. Postmodern tipografi sayısal teknolojilerin gelişmesiyle birlikte sayısal tipografiye yerini bırakmıştır.
Kitap serisi içinde; geleneksel, klasik ve modern dönemin değil, aynı zamanda postmodern çağımızın tipografi anlayışınıda içeren bilgierli bulacaksın.
Tam Benim Tipim / Simon Garfield
Pek çok markanın logosunun yazıldığı fontu gördüğümüzde neden aklımıza o hemen marka gelir?
Bu kitapta da fontların tarihçesinden ve kullanımından, bazı markaların fontlarını değiştirip farklılaştırması anlatılmıştır. Font hakkında hem tarihsel bir süreci anlatır hem de içerdiği güncel konuları da bulabilirsin. Bir tasarımcı için bu kitabı okumak, kendi tasarım sürecinde font kullanırken artık daha dikkatli olabilirisin. Tasarımcı olma yolunda emin adımlar atabilirsiniz. Hali hazırda tasarımcıysanız bu kitaplarla kendinizi geliştirebilirsiniz.
Görsel İletişim Tasarımı ile ilgili Kitaplar;
Görsel İletişim Sanatı Olarak Görülen GRAFİK TASARIM ile ilgili kitapları okurken GÖRSEL İLETİŞİM TASARIMI kitaplarına da gözatmak gerekir;
Tevfik Fikret Uçar hocamızın, “Görsel İletişim ve Grafik Tasarım” kitabını 2006 yılında Eskişehir’de Anadolu üniversitesine tez araştırmam için gittğim de Animasyon bölümünde araştırma yaptığım sırada üniverstienin kitap satılan biriminden almıştım. Bu kitabu okuduğumda taşlar yerine oturdu. Grafik tasarımın nereden geldiğini nereye gittiğini görsel iletişimin ne olduğunu daha detaylı kavramıştım.
Grafik tasarımı sürecinde tasarımcı için semboller çok önemlidir. Tevfik Fikret Uçar bu kitabında sembollerin ve göstergelerin tasarımcının anlama süreçlerine etkisini görsellerle anlatmış. Sembollerin görsel iletişimdeki yerinin altını çizmiştir.
Sanat ve tasarım toplumdan ayrı düşünülemez, bu açıdan sanat ve tasarımı toplumsal açıdan inceleyen bir kitap daha önereceğim;
Sanat, Tasarım ve Görsel Kültür — Malcolm Barnard
İnsana, topluma ve sanata dair eserleri olan Malcolm Barnard’ın kitabında tasarımcılar için yol gösten pek çok içerik var. Başta sanatı ve sanat olmayanı açıklayan Bardard, insan eliyle oluşturulan şeylerin bir sanat niteliği taşıyıp taşımadığını tartışır. Kitabın bir kısmında bu eleştiriyi sürdürürken bir kısmında da bilgi niteliği taşıyacak içeriktedir.
Daha pek çok kitap var umarım ilginizi ve dikkatinizi bu yönde çekebilmişimdir.
Eğer yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?...
videmy: http://www.videmy.com
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/OzgeMardi