Tasarım Öncesinde Moodboard Hazırlamanın Faydaları
Moodboard, tasarım yapmaya başlamadan önce, tasarımcıya yol gösterici bir kılavuz olması amacıyla, fotoğraf, metin ve nesnelerin ilham olması aracılığıyla bir araya getirildiği panolardır.
‘İnspiration board’ da olarak geçen Moodboard dilimizde “hikaye panosu” olarak çevirilir. Tasarımcılar moodboard’ u, seçilen temayı detaylandırmak için kullanırlar.
Hedef kitleye ve temaya uygun anahtar kelimeler belirlendikten sonra görseller için derinlemesine bir araştırma süreci başlar. Fotoğraf, eskiz, metin, kumaş ve renk örneklerinden kolaj şeklinde oluşturulur.
Moodboardlar çoğunlukla moda tasarımcıları ya da iç mimarlar tarafından kullanılır. Moodboardda fikirler henüz netleştirilmez fakat renk paleti ve formlar oluşturulmaya başlanır. İlham verecek fotoğraf ve kesimler moodboarda eklenerek gidilecek yol çizilir. Moodboard, tasarımın ortaya çıkmasında esin kaynağı olan objeler hakkında bilgi, resim, yazı ve yaratıcılığa bağlı olarak pek çok şey içerebilir. Kolaj çalışması veya dosya olarak hazırlanabilir.
Moodboard hazırlanmadan önce geçilmesi gereken aşamalar vardır. İlk aşama, tasarımlara ait bir tema seçmektir. Tema, günün trendlerine göre belirlenir. Örnek olarak 2021 yılı trendlerine baktığımızda birkaç farklı tema görürüz. Bunlardan ‘Discovery’yi ele alalım. Bu tema canlı aqua, yeşil, koyu mor ve turuncu tonlarını içinde barındıran bir tema. Doğayı, toprak, hava, su gibi unsurları, keşfi ifade eden bu tema, aynı zamanda fantastik unsurları da çağrıştırıyor.
Bu temayı kendimize esinlenme noktası olarak aldığımızda, temadan hareketle bir çıkış noktası bulmalıyız. İşin bu kısmı, genel beğenilere hitap eden bu temayı kişiselleştirmek, tasarım için ilk adımı atmak demek. ‘Discovery’ temasından yola çıkarak ‘unearthed’ çıkış noktasını belirleyelim. Unearthed, topraktan kazılarak çıkarılmış anlamına gelen bir kelime.
Bize hem toprağı, hem hazine fikrini çağrıştırıyor. Buradan yola çıkarak toprak, toprak içinde yer alan doğal taşlar, altın, toprak üstünde yer alan bitkileri esinlenme araçları olarak kullanabiliriz.
Tema ve çıkış noktasını bulduktan sonra moodboardu hazırlamak çok daha kolay olacaktır. Bulduğumuz anahtar kelimeler bize ne yönde hareket etmemiz gerektiğini gösterir. Bu aşamaları geçtikten sonra, moodboard hangi alanda kullanılacaksa, görselleri de o yönde bulmaya ve bir araya getirmeye başlarız.
Moodboardun Kullanım Alanları
Moodboard tasarımla ilgili çalışılan hemen her alanda kullanılır. Moda tasarım, reklam sektörü, iç mimari, fotoğrafçılık kullanıldığı ana alanlardır. Moodboard, tasarımcının kendisine yol gösterdiği gibi, müşteriye de hazırlanan koleksiyon ya da ürün hakkında fikir verir.
Moda Tasarımcıların Kullandığı Moodboard
Moda tasarımında moodboard kullanımı, tasarımcının yaratım süreci ile ilgilidir.Tasarımcı, eskizleri hazırlamadan önce kendine bir yol belirlemek için moodboardu hazırlar. Moodboardda, esinlenilen görseller, modacıların koleksiyonundan parçalar, sokak modasından örnekler, metinler, renk panoları, kumaş seçenekleri yer almalıdır. İstenirse illüstrasyon da eklenebilir.
İç Mimarların Kullandığı Moodboard
İç mimarlar tarafından hazırlanan bir moodboard müşteriye hazırlanan konsepti anlatmak için kullanılır. Moodboardda konseptle ilgili ilham veren, dergilerden kesilmiş mobilya örnekleri bulunur. Uygulanacak konsept, renklerin uyumu, kullanılacak kumaşlar, mekan algısı içinde sunulur. Renk paleti de dekorasyon amaçlı hazırlanan moodboardda yer almalıdır. Müşteri, moodboarda bakarak, hazırlanan konseptin kendi isteğine yakın olup olmadığına bakar ve buna göre karar verir.
Grafik Tasarımcıların Kullandığı Moodboard
Grafik tasarım alanında moodboard, tasarım aşamasına geçilmeden önceki süreçte hazırlanır. Tasarımcının, aklındaki konsepti müşteriye sunabilmesi için moodboard hazırlaması şarttır. Moodboard, konsepte ilişkin fotoğraf ve detayları, renk, font ve genel yaklaşımı içermeli ve kolaj şeklinde çalışılmalıdır. Hazırlanan moodboarda göre müşteriye sunum yapılır ve böylece tasarım aşamasına geçilir.
Fotoğraf Sanatçılarının Kullandığı Moodboard
Fotoğraf sektöründe moodboard, moda çekimleri öncesinde hazırlanır. Moda çekimleri belirlenen bir konsepte göre yapılır. Fotoğrafçı, aklındaki konsepte uygun styling yapılabilmesi için moodboard hazırlamalıdır. Moodboardda manken için duruş ve poz örnekleri, doğru styling yapılabilmesi için tasarım ve renk skalası, makyaj örnekleri, çekimin yapılacağı mekan için fikirler bulunmalıdır.
Eğer yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?
instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?...
videmy: http://www.videmy.com
Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/OzgeMardi