Yapay Zeka ile yaptığım çalışma Eser mi? Satabilir miyim?

Merhaba sizden gelen soruları yanıtlıyorum. Yapay zeka ile yaptığım bu görsel nasıl olmuş? Yapay Zekayla Görsel Oluşturup Para Kazanabilirmiyim?

Özge Mardi
2 min readJan 14, 2023

Sorusunun cevaplayacağım.

Aslında bu sorunun cevabı ben cevaplamadan önce Adobe den geldi. Tasarımcılar için neredeyse 30 yılı aşkın bir zamandır dijital dünyaya içerik üretmek için kullandığımız araçları üreten Adobe firmasına ait görsel tedarik sitesi Adobe Stock. Geçdiğimzi günlerde yapay zekâ ile oluşturulan görsellerin AdobeStock’ta yayınlanmasına izin verdi. Peki, yapay zekâyla görsel oluşturup nasıl para kazanabilirsiniz? Sorusuna gelince; Stable Diffusion, Midjourney ve DALL-E 2 Yapay zekâ ile görsel oluşturma araçlarınında son aylarda büyük bir popülerlik kkazanmasıyla da görseller dijital sanat dünyasında da büyük tartışmalara yol açtı. Özellkle telif hakları kanunu bu konuya nasıl bir yaklaşım sergileyecek merak ediyorum?

Aylardır yapay zeka ile oluşturulan görsellere hayranlıkla bakarken, nasıl olur bu derken? Adobe firmasından gelen bu haber dijital sanat ve tasarım dünyasını ve beni oldukça şaşırttı. Şirket, Stock hizmeti bünyesinde paylaştığı duyurusunda yapay zekâ ile oluşturulan görsellerle para kazanmanın önünü açtı. Peki, yapay zekâ ile oluşturulan görsellerden nasıl para kazanılacak?

Gelin şimdi Adobe Stock a yapay zeka Dall e ile oluşturduğumuz bir görseli yükleyip satışa hazırlayalım. Dall — E ye giriş yapalım. Önce üye olun ve arama alanına istediğiniz kelimeleri ingilizce olarak yazalım. https://openai.com/dall-e-2/ oluşturduğunuz görselleri bilgisayarınıza indirin.

Adım 1: Adobe Stock’a üye değilseniz üye olun. https://stock.adobe.com/tr/

Adım 2: Yapay zekâ ile oluşturduğunuz görseli Adobe Stock’a yüklemeye başlayın.

Adım 3: Başvuru formunu doldurun. * “File type” bölümünü “Illustrations” olarak seçin. Bu tüm yapay zekâ ile oluşturulan görseller için geçerli olacaktır. * Başlık kısmında önerilen seçeneklerden birini de seçebilir, kendiniz de kısaca içeriğiniz özetleyebilirsiniz. Ancak yapmanızın zorunlu olduğu önemli bir şey var: * Başlıkta mutlaka “Generative AI”, “Generative” ya da “AI” anahtar kelimelerinin geçmesi gerekiyor.

Anahtar kelimeleri yerleştirirken de aynı şeyi yapmanız gerekiyor. Yukarıdaki üç anahtar kelimeden birini ekleyin. Geri kalan anahtar kelimeler ise görseli betimleyen, tarzını anlatan anahtar kelimelerden oluşmalı.

Adım 4: “Submit XX file” seçeneğiyle görselinizi yükleyin. *

Adım 5: Görselin onaylanmasını bekleyin. İyi de fiyat belirlemedik, nasıl para kazanacağız? Adobe Stock’a yüklediğiniz içerikler için kendiniz fiyat belirlemiyorsunuz. Stock’ta bulunan tüm içerikler, sabit bir fiyattan satılıyor. Bu fiyatlar, Stock abonelik paketlerine göre değişiyor. Adobe’un bu kararı neden önemli? Adobe, dijital sanat sektörünün bel kemiği olan platformların pek çoğuna ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bu karar, sektörün yapay zekâya olan görüşünde büyük bir ağırlığa sahip olacak. Bugüne kadar Adobe’un aksine yapay zekâ görsellerine karşı çıkan platformlar arasında Getty Images ve Shutterstock gibi dev isimler de yer alıyor. Aslında süprizi sona sakladım ama ben de bu kararı doğru bulmadığımı belirtmek isterim. Şimdilik Beklemedeyim.

Görüşmek üzere

Eğer yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

instagram: https://www.instagram.com/ozgemardi/?...

web: http://www.ozgemardi.com

videmy: http://www.videmy.com

Youtube kanalım: https://www.youtube.com/c/OzgeMardi

--

--

No responses yet