Yeni Tipografi

Özge Mardi
3 min readMay 25, 2021

--

İlk Çağlarda mağara duvarlarındaki resimler zaman içerisinde iletişimin temelini oluşturan harflere, rakamlara ve sembollere dönüşerek bilginin ileriye taşınmasını sağlamıştır.

Daha sonra el yazmaları ve matbaanın icadıyla daha da ileriye taşınan bilgi, 19. yüzyılda sanayi devrimiyle birlikte grafik tasarımın ortaya çıkmasıyla tipografi kavramı ve tipografi kurallarına dönüşmüştür.

Böylece mesajın iletilmesini kolaylaştıran görsel ile birlikte harflerin kullanılması, harflerin yapısal olarak tasarımını ve okunanlılık kavramını doğurmuş. Harflerin yapısının tasarlanma sürecinde font tasarımcıları devreye girmiştir.

Grafik tasarım ve tipografi alanındaki bütün yaratıcı buluşlar 20. yüzyıl başlarında modern sanat akımlarının yenilikçi düşüncelerini basılı sayfa üzerine uygulanması sonucunda ortaya çıkmıştır. Çalışmalarını bu tür akımların yenilikçi düşünceleri ışığında sürdüren modernist sanatçıların yanı sıra çalışmalarını bu akımlar dışında sürdüren birçok bağımsız tasarımcı da tipografinin modernleşme yolundaki tarihi gelişim ve dönüşümüne önemli katkıları olmuştur. Bu sürece önemli katkısı bulunan tasarımcılardan biriside Jan Tschihol’dur. Yeni Tipografi hareketini Rus Konstrüktivizmi ile Bauhaus’un yenilikçi tasarım yaklaşımları arasında kuramsallaştıran Tschichold, düşüncelerini kendi tasarımlarıyla hem deneysel, hem de ticari alanda yaymayı başarmıştır (Emre Becer 210:231).

Jan Tschichold Ve Yeni Tipografi

Kaligrafi eğitimi alarak çok erken yaşlarda tipografi üzerine çalışmaya başlayan Tschichold 20. yy. tipografisini etkileyen en önemli isimlerden biridir. “Die Neue Typographie” adlı kitabında modern yazı kullanımıyla ilgili uygulamaların standardizasyonu sağlarken; tırnaksız yazı karakterleri dışındakileri reddetmiştir.

Tasarladığı en ünlü yazı karakteri Sabon’dur.

Tschichold yine bu kitapta tasarımda yazıyı kullanırken bir tipografik hiyerarşi oluşturmanın kurallarını ortaya koyar. Bu kurallar günümüzde de geçerliliğini korusa da Tschichold sonradan roman yazı karakterlerinin de içinde olduğu klasik bir tasarım teorisine dönmüştür. Tschichold yirminci yüzyıl tipografisini etkileyen en önemli isimlerden biri olarak tarihe geçmiştir.

1928 yılında Berlin’de ilk kitabı “Die neue Typographie” (Yeni Tipografi) yayınlayan Tschichold, uluslararası nitelikte saf ve akıcı bir yaklaşım göstermiştir. Becer (2010:239) Tschichold’un Yeni Tipografi kitabını “Bu kitap; basın- yayın, reklamcılık, dergi ve kitap tasarımı gibi bir çok alanda uygulanabilecek tipografik tasarım ilkelerini içeren ilk yayın olması bakımından çağ açıcı niteliğe sahiptir” sözleriyle nitelendirmiştir.

Buradan izleyin

Tipografik afiş tasarımı serisinin bu eğitiminde Yeni tipografinin kurucusu Jan Tschichold adına bir afiş tasarımını Adobe Illustrator programında adım adım uygulamalı olarak bulabilirsin. 50x70 cm boyutlarında tipografik bir afişi baştan sonra tasarlayarak 3 varyasyon olarak tasarımı hazırlayıp baskıya hazır PDF formatında kaydederek tasarımı tamamlayalım. Eğitim dosyasını buradan indirin;

Yeni tipografinin kurucusu Jan Tschichold: hattat, tipograf ve kitap tasarımcısıydı. 20. yüzyılda grafik tasarımın geliştirilmesini sağlayan önemli tasarımcılardan biridir. 1923 yılında, ilk Weimar Bauhaus sergisini ziyaret ettikten sonra Modernist tasarım ilkelerini benimsemiştir ve modernist tasarımın önde gelen bir savunucusu olmuştur.

Eğer yazımı beğendiyseniz alkış kısmına basıp bana destek olabilirsiniz. 50 kez alkış yapabileceğinizi biliyor muydunuz?

--

--

No responses yet